Chomutovská štafeta slaví historický úspěch

20.06.2012 08:04

          Devítičlenná chomutovská výprava v čele s největší nadějí Tomášem Frantou se vydala do Českých Budějovic na republikový šampionát staršího žactva. Sestavu tvořila tři děvčata a šest chlapců, z nichž jeden, Ondřej Šícha, cestoval pouze pro štafetové závody, protože se ze zdravotních důvodů nemohl zúčastnit kvalifikace a tedy přišel i o možnost zúčastnit se individuálních disciplín.

         Tento tah se později ukázal jako výborný, když polohová štafeta žáků ve složení Tomáš Franta, Jakub Volf, Ondřej Šícha a František Štemberk obsadila první místo s náskokem téměř tří vteřin na brněnskou Kometu. „Štafetu jsme v této kategorii ještě nikdy nevyhráli, o to je tento úspěch cennější. Navíc jsme nechali za sebou týmy Jako Brno, Ostrava či Plzeň, které patří do absolutní české špičky,“ nadšeně hodnotili štafetový úspěch trenéři Tomáš Baumrt a Jaroslav Jezbera.

         Tomáš Franta si z Českých Budějovic dle očekávání přivezl maximální počet individuálních medailí. Všechny byly zlaté. Navíc byl členem vítězné štafety na 4 x 50 metrů polohově, kde měl na starosti znakový úsek. Nikdo nebyl úspěšnější. Svou triumfální jízdu začal hned první disciplínou na mistrovství, 200 metrů kraul. Následoval nejrychlejší závod, 50 metrů kraul a sobotní program zakončil opět zlatem na 100 metrů znak. Náročný program absolvoval v neděli. Hned v první disciplíně posledního půldne vyhrál s velkým náskokem 200 metrů znak. Hned na to nedal nikomu šanci na motýlkové stovce a svou pouť za sedmi zlatými medailemi zakončil vítězstvím na 100 metrů kraul. V pěti disciplínách Franta splnil limit pro zařazení do reprezentačního družstva. Nepovedlo se mu pouze na 100 metrů motýlek (o pouhých 0,03 sekundy), kdy ještě nestačil plně zregenerovat po znakové dvoustovce. Další příležitost však dostane na republikovém mistrovství dospělých.

         Velkou všestrannost a vynikající výkonnost prokázal také Jakub Volf. Hned při svém prvním vystoupení získal bronzovou medaili na 100 metrů prsa. Čtvrtý byl na 400 metrů kraul. Hned poté plaval druhý, tedy prsařský, úsek zlaté štafety. Během sobotního odpoledne obsadil dvakrát čtvrté místo – nejprve na 200 metrů polohově a pak i na 1500 metrů kraul. Poslední půlden pokračoval ve skvělých výkonech. Nejdříve obsadil třetí místo na 200 metrů prsa, kde nestačil na stejné soupeře jako na poloviční trati a celé mistrovství zakončil díky vynikajícímu osobnímu rekordu bronzem na 400 metrů polohově. „Závody byly dobré, jen jsem měl trochu smůlu, když jsem na sto prsa byl jenom jednu setinku od stříbra na dvoustovce polohovce tři setiny od bronzu. I tak jsem ale hrozně spokojenej,“ komentoval své vystoupení Volf.

         Dalšími medailovými úspěchy přispěla Štěpánka Šilhanová. Ta získala bronz za 200 metrů kraul. Během sobotního odpoledne se musela spokojit jen se čtvrtými místy na 50 metrů kraul a 100 metrů znak. A zejména 50 metrů kraul bylo pro mladou reprezentantku zklamáním. Zaostala totiž o téměř půl vteřiny za osobním rekordem, který kdyby zaplavala, byla by první. Chuť si tak alespoň částečně spravila v neděli, kdy nejprve získala bronz na 100 metrů motýlek a následně také stříbro za 100 metrů kraul.

         Medaili pak získali ještě díky štafetovému úspěchu Ondřej Šícha, plavající motýlový úsek a František Štemberk, který byl pověřen posledním, kraulovým úsekem. Štemberk se ve výborném světle ukázal také v individuálních disciplínách, když se hned čtyřikrát propracoval do elitní desítky. Pátý byl na 200 metrů kraul, dvě desátá místa obsadil na 50 a 400 metrů kraul a sedmý byl na 100 metrů kraul.

         Do Desítky nakoukli i další plavci. Shodně deváté místo obsadili na 200 metrů prsa Ondřej Slabihoud a Eliška Vetýšková.

         V celkovém pořadí oddílů skončili chomutovští plavci na čtvrtém místě. „Čtvrté místo v pořadí oddílů je úspěch, který chomutovské plavání dlouho nepamatuje. Porazit všechny pražské a brněnské týmy, porazit Jihlavu a další špičkové kluby ukazuje skvělou práci s mládeží. Výborné výkony předvedli zejména chlapci, kteří v dílčím pořadí prohráli o pouhé tři body s Plzní.“ Těmito slovy zhodnotili trenéři závodního družstva úspěšné vystoupení svých svěřenců na MČR staršího žactva.

 

         Vratislav Dvořák, TJ Slavie Chomutov

 

Celkové výsledky ke stažení zde
Výsledky plavců TJ Slavie Chomutov k nahlédnutí zde
Fo
togalerie ze závodů k prohlédnutí zde
Fotogalerie v plném rozlišení (455MB) ke stažení zde

Článek ze závodů také na serveru eChomutov.cz