Historicky poslední plavecké závody na Chomutovské padesátce

24.09.2012 19:08

          V sobotu 22. září uspořádal plavecký oddíl TJ Slavie Chomutov 9. ročník Podkrušnohorských plaveckých závodů na padesátce. Jednalo se o historicky poslední plavecké závody na Chomutovském padesátimetrovém bazénu. Ten bude totiž k poslednímu září definitivně uzavřen a plavecký oddíl TJ Slavie Chomutov se kolem poloviny října přestěhuje do zbrusu nového působiště na pětadvacetimetrovou osmidráhu nového Aquasvěta.

         Tohoto závodu se zúčastnilo celkem 281 plavců z osmnácti českých a jednoho slovenského plaveckého oddílu. A Chomutovskému oddílu se na posledních domácích závodech vskutku dařilo. Téměř osmdesát domácích závodníků dokázalo vybojovat 75 umístění na bednách což je více jak třetina všech možných ocenění za první, druhá a třetí místa. Z toho bylo 32x zlato, 19x stříbro a 24x bronz. Plus celková umístění v kraulovém trojboji, kde jsme brali 6x zlato, 1x stříbro a 2x bronz. Navíc se mezi domácími plavci ukázali i borci, kteří již v našem oddílu netrénují, ale přišli se symblickými starty mimo soutěž rozloučit s naší překrásnou padesátkou. Byli mezi nimi Karel Findrik, Daniel Tilcer, Jan Škvára, Jiří Kruliš, Jiří Pretl, Michal Pivec, Vojtěch Černý a Natálie Zábrodská. Na startu nechyběli ani veteráni jako trenéři Jaroslav Jezbera starší a Tomáš Baumrt a plavci Jaroslav Jezbera mladší a Jiří Vopička.

         Velikou radost nám udělal Plavecký klub Litvínov, který pro nás na památku upekl překrásný dort v podobě plaveckého bazénu s nahým plavcem na dráze. Kdo dort ochutnal, musel potvrdit, že se opravdu povedl. Všem nám moc chutnal a udělal nám ohromnou radost. Díky.

         V kategorii 15ti letých a starších plavců si jednoznačně nejlépe vedla naše nejlepší plavkyně současnosti a olympionička Simona Baumrtová, která s přehledem zvítězila ve všech svých startech a zvítězila tak i v kraulovém trojboji. Třetí v kraulovém trojboji skončila další naše závodnice Rebecca Klímová, která v individuálních disciplínách obsadila dvě stříbrné a dvě bronzové příčky. Nejlepší mezi muži v této kategorii byl Simony mladší bratr Ondřej Baumrt, který v individuálních disciplínách pětkrát zvítězil a vyhrál tak i závod v kraulovém trojboji. V této kategorii se na bedny probojovali ještě Jaroslav Jezbera ml., Miroslav Soukup, Filip Škorvaga, Barbora Matuščínová a Kristýna Pěnkavová.

 

         V kategorii 13ti a 14ti letých byl podle všech očekávání nejlepší Tomáš Franta. Šest startů, šest prvních míst a celkové první místo v kraulovém trojboji, netřeba dalšího komentáře. Mezi děvčaty pak Štěpánka Šilhanová, ta se spokojila se čtyřmi zlatými a jednou stříbrnou příčkou, i to však s přehledem stačilo na celkové vítězství v kraulové trojboji. V této kategorii se na bedny dokázal probojovat už pouze 13ti letý Jakub Volf a to vítězstvím na 50m prsa a dvěma třetími místy na 200m kraul a polohový závod.

         V kategorii 11ti a 12ti letých nejlépe zaplavala Markéta Jenčková, celkově druhé místo v kraulové trojboji si zajistila zlatem na 200m kraul a stříbrem na 50m a 100m kraul. Krauly doplnila bronzovou příčkou na 50m motýl. V této kategorii se na bedny probojovali ještě Barbora Veselá, Kateřina Molnárová a Alexandra Bričová.

         Kategorie 10ti letých byla jednoznačně v rukách Filipa Jezbery, když 4x zvítězil a 2x bral stříbro. 3 vítězství na 50m, 100m i 200m kraul mu jednoznačně zajistili i první místo v kraulovém trojboji. Také Eliška Dvořáková dokázala v kraulových disciplínách vždy vystoupit na stupně vítězů, ale s 1. místem na 50m a 2. místem na 100m a 200m kraul se musela v kraulovém trojboji spokojit s celkvou třetí příčkou. Mezi 10ti letými plavci byli vidět na stupních vítězů také Jakub Kindl, Karel Pěnkava, Alice Richtrová, Kamila Slabihoudová a Ela Strašková.

         Nejmladší kategorií celých závodů byla kategorie 9ti letých a mladších plavců. Mezi těmito plavci předvedl velký boj Matěj Volf, který zvítězil v disciplínách 100m a 200m kraul a stříbrný byl na 50m kraul a 200m polohově. I to mu však stačilo na celkové vítězství v kraulovém trojboji. V této kategorii vystoupili na stupínky ještě Samuel Fischer a Tomáš Chalupa.

         Všichni rozhodčí, trenéři a plavci TJ Slavie Chomutov děkují všem za skvěle předvedené výkony, za účast a za skvělou atmosféru, kterou jste všichni dokázali vytvořit při historicky posledních plaveckých závodech pořádaných na padesátimetrovém bazénu v Chomutově. Budeme se na vás na všechny těšit na naší nové pětadvacítce. Ještě jednou děkujeme a ahoj.

         Miroslav Volf, trenét TJ Slavie Chomutov

 

Celkové oficiální výsledky ke stažení zde
Výsledky plavců TJ Slavie Chomutov ke stažení zde

Fotogalerie ze závodů k prohlédnutí zde
Fotogalerie v plném rozlišení (669MB) ke stažení zde

Článek ze závodů také na serveru Novinky.cz
Informativní článek pro rodiče ze dne 19.9.2012. zde