Plavci TJ Slávie Chomutov vyhráli v Lounech pohár Malé ceny Prosen

18.02.2013 08:37

V sobotu ráno 16. února se 32 chlapců a děvčat plaveckého oddílu TJ Slávie Chomutov vypravilo tradičně od starých chomutovských Městských lázní do plaveckého bazénu do nedalekých Loun, aby se zde zúčastnili jubilejního desátého ročníku plaveckých závodů "Malá cena PROSEN Louny".

Chomutovští plavci pojali jubilejní desátý ročník závodu skutečně vážně a v souboji s dalšímí třiadvaceti plaveckými oddíly z České republiky dokázali vybojovat 330 bodů a celkově tak již po páté zvítězili v souteži družstev o putovní pohár. Na druhém místě se umístil s 268 body Městský plavecký klub Ústí n/L. a na místě třetím TJ Autoškoda Mladá Boleslav se 160 body. Za 10 let konání Malé ceny PROSEN se podařilo našemu plaveckému oddílu získat putovní pohár již po páté. Úspěšnými roky byly 2005, 2006, 2010, 2011 a nyní rok 2013.

Závod byl rozdělen do čtyř věkových kategorií, 12ti letých, 11ti letých, 10ti letých a 9ti letých a mladších. Našim plavcům se podařilo vybojovat celkem 42 medailových umístění. Z toho bylo 16 zlatých, 14 stříbrných a 10 bronzových v individuálních disciplínách. Ve štafetovém závodě 4x50m polohový závod přidali naši plavci ještě jedno stříbro a jeden bronz. Stříbrná štafeta startovala ve složení Slabihoudová, Lisý, Jakub Štemberk a Dvořáková, bronzová ve složení Jezbera, Holá, Richtrová, Volf. Za zmínku stojí kromě medailových pozic ještě 74 umístění do desátého místa.

Dvanáctiletým plavcům se příliš nedařilo a vybojovali pouze 3 medailová umístění. Jedinou zlatou dokázal vybojovat v disciplíně 200m volný způsob Jakub Štemberk. Bronz pak přidali na 100m prsa Jiří Lisý a na 50m prsa Johanka Holá. Bez medailí skončili Alexandra Bričová, Lucie Grussová, Jakub Dohnanský a Josef Štemberk.

Našimi nejúspěšnějšími účastníky byli především 11ti leté plavkyně. Tou úplně nejúspěšnější se stala v poslední době stále se zlepšující Kamila Slabihoudová. Ta jako jediná dokázala ve všech svých šesti startech zvítězit. Její vítězné disciplíny byly 50m znak a prsa, 100m znak, prsa a polohový závod a 200m volný způsob.

Dalších šest umístění na stupních vítězů si vyplavala Eliška Dvořáková. Ta byla zlatá na 50m volný způsob a stříbrná na 50m prsa, 100m prsa, znak, volný způsob a polohový závod. Pětkrát vystoupila na stupně vítězů Alice Richtrová. Brala zlato na 50m motýl a 100m volný způsob, ke dvěma zlatým přidala stříbro na 50m a 200m volný způsob a bronz na 50m znak. Bronzovou medaili na 50m motýl přidala ještě Ela Strašková.

Z 11ti letých chlapců byl nejvíce vidět Filip Jezbera a to i přes to že na závody vyrazil téměř po dvoutýdenní absenci z důvodu nemoci. Filip zvítězil v disciplínách 50m a 100m znak a 100m volný způsob. Stříbrný byl na 50m volný způsob a 100m polohově. Na 50m motýl skončil jen těsně na čtvrtém místě. Dvě medaile si přivezl ještě prsař Karel Pěnkava, když byl zlatý na 100m a stříbrný na 50m prsa. Bez medailí se domů vraceli pouze Jakub Kindl a Martin Oharek.

V kategorii 10ti letých plavců byl opět nejvíce vidět Matěj Volf, který se jako jediný s našich chlapců dokázal ve všech svých startech probojovat na stupně vítězů. Matěj byl zlatý na 100m znak a 200m volný způsob, stříbrný na 50m znak a 100m prsa, volný způsob a polohový závod. Na dvě bronzové medaile v této věkové kategorii dosáhl také Samuel Fischer na 100m prsa a volný způsob. Jeden bronz na 200m volný způsob si vyplaval ještě Radek Jenček. Bez medailí v kategorii 10ti letých skončili Eliška Doksanská, Alena Pernetová, Vítek Réz a Martin Soukup.

V kategorii 9ti letých a mladších plavců se dokázal prosadit pouze osmiletý Maxim Dvořák, který byl třikrát bronzový na 50m volný způsob, 50m znak a 100m volný způsob. V této kategorii náš reprezentovali ještě 9ti letí Magdalena Petráčková, Markéta Vávrová a Veronika Zelenková a 8mi letí Julie Hrbková, Kateřina Kosková, Jan Matuščín, Tomáš Moravec, Josef Rabas a Jan Valenta.

Trenéři Markéta Šilhanová, Leona Jenčková, Tomáš Slabihoud a Miroslav Volf hodnotí předvedené výkony svých svěřenců za výborné a to nejen díky spoustě medailových umístění a celkovému vítězství v soutěži družstev ve které po tajnu doufali, ale také díky spoustě nových osobních výkonů, které si plavci vytvořili. Nebylo jediného plavce, který by si nevytvořil nový osobní rekord.

Nyní si malí plavci trochu odpočinou, jelikož další závody nás čekají nejdříve v březnu. Opočinek to bude ale jen od závodění, protože tréninky budou i nadále bez jakých koliv úlev pokračovat.

 

Miroslav Volf, trenér TJ Slavie Chomutov

 

Celkové výsledky ke stažení zde

Výsledky plavců TJ Slavie Chomutov zde

Na fotogalerii ze závodů se můžete podívat zde

Fotogalerie v plném rozlišení (459MB) ke stažení zde

Informativní článek pro rodiče ze dne 9.1.2013. zde

Článek ze závodů také na serveru Novinky.cz