Plavec Jakub Štemberk si přivezl z Domažlic titul mistra ČR

12.06.2012 19:23

          Pro 11ti leté plavce jsou nejvyšší možnou soutěží Poháry České republiky, které se plavou zvlášť v Čechách a zvlášť na Moravě. O víkendu 9. a 10. června přivítali Domažlice plavce z celých Čech na Letním poháru ČR 11ti letého žactva. V silné konkurenci 146 závodníků z 28 plaveckých oddílů z celých Čech se podařilo na Letní pohár ČR probojovat celkem sedmi plavcům plaveckého oddílu TJ Slavie Chomutov, čtyřem chlapcům a třema děvčatům. Smolné období si ale jen pár dní před odjezdem vybral Josef Štemberk, který si nepříjemně zranil prst na ruce. Do štafet navíc odcestovali Jakub Dohnanský a Lucie Grussová.

         Plavcům TJ Slavie Chomutov se podařilo do Chomutova přivézt celkem 6 medailí. Největší medailovou sbírku a především tu nejcennější, zlatou, s titulem mistra ČR si převezl Jakub Štemberk za 200m volný způsob, který zaplaval v souboji až do poslední chvíle a ve skvělém čase 2:27,30, pouhou desetinu před druhým Philipem Ryšavým z Mariánských Lázní. Jakub přidal ke zlatu stříbro za 800m volný způsob, také zde měl za největšího soupeře Philipa, se kterým se celý závod přetahoval o prvenství, ten byl ale tentokrát o 5 desetin rychlejší. V další kraulové disciplíně na 400m doplnil Jakub sbírku medailí a za třetí nejlepší čas bral bronz. Jakub se blýsknul také v polohovkové a kraulové štafetě, kde spolu s Jiřím Lisým, Jakubem Dohnanským a Filipem Kudláčkem dokázal dvakrát vybojovat bronz. Jakub plaval ještě 100m znak 13. místo, 50m volný způsob 9. místo a 100m volný způsob 7. místo. Ve všech svých startech navíc vylepšil svá osobní maxima.

         Druhým, ale také posledním medailistou v individuální disciplíně, se stal prsař Jiří Lisý, který dokázal zlepšit své osobní maximum o neuvěřitelných téměř 10 vteřin a dokázal se probojovat mezi trojici nejlepších. Na 200m prsařské trati zaplaval čas 3:13,40 a vybojoval cennou bronzovou medaili. Také na 100m prsařské trati si vylepšil své maximum o 3,5 vteřiny, zde to však stačilo "pouze" na nepolulární 4. místo a bramborovou medaili. V dalších disciplínách se Jirka na medailová místa neprobojoval, 100m polohový závod 18. místo, 200m volný způsob 16. místo a 200m polohový závod diskvalifikován za chybnou obrátku znak / prsa. Také Jirka byl členem bronzových štafet.

         Dalším plavcem byl Filip Kudláček, 100m znak (22. místo), 50m volný způsob 21. místo, 100m polohový závod 27. místo, 100m volný způsob 25. místo, 200m znak 13. místo a 200m volný způsob 17. místo. Ale ani Filip neodjel s prázdnou, také on plaval ve štafetách a odvezl si tak dvě bronzové medaile.

         Čtvrtým a posledním zástupcem v řadě chlapců byl Jakub Dohnanský, pro kterého to byly první mistrovské závody, nedokázal se sice na oblastních přeborech probojovat mezi přijaté závodníky, ale jako náhradník za zraněného Josefa Štemberka, se stal velmi platným členem ve štafetových závodech a pomohl svému týmu vybojovat dva bronzy. A tak i Jakub si domů vezl na krku dvě třpitivé medaile.

         Děvčata tolik štěstí a sil neměla a žádné z nich se nepodařilo probojovat na medailová umístění. Johanka Holá 100m prsa 7. místo, 200m prsa 9. místo, 100m a 200m polohový závod a 400m volný způsob 14. místo. Kristýna Dvořáčková 800m volný způsob 8. místo, 100m motýl a 200m znak 15. místo a 50m motýl 18. místo. Alexandra Bričová 100m znak 15. místo a 50m volný způsob 19. místo. Čtvrtou zástupkyní mezi děvčaty byla Lucie Grussová, která se zúčastnila pouze štafetových závodů. Děvčata TJ Slavie Chomutov obsadila v kraulové i polohovkové štafetě shodně pátá místa.

         Trenér Miroslav Volf hodnotí závody pozitivně, hlavně chlapci ho velmi překvapili. Nejvetší radost mu samozřejmě udělal Jakub Štemberk, který dokázal zkompletovat celou sadu medailí a domů si jich i se štafetovými odvezl celkem pět. Radost neskrýval ani z výkonu chlapců ve štafetách, kde pro něj byly dva bronzy snad největším překvapením. Potěšil ho samozřejmě i Jirka Lisý v prsařských disciplínách. Trochu zklamání přinesly výkony děvčat, kterým také přál medaili, alespoň v jednom štafetovém závodě, to se ale nepodařilo. Navíc padla spousta nových osobních výkonů a některé z nich byly skutečně výborné.

 

          Miroslav Volf, trenér TJ Slavie Chomutov

 

Celkové výsledky ke stažení zde
Výsledky plavců TJ Slavie Chomutov k nahlédnutí zde
Fo
togalerie ze závodů k prohlédnutí zde
Fotogalerie v plném rozlišení (663MB) ke stažení zde

Článek ze závodů také na serveru Novinky.cz

Informativní článek pro rodiče ze dne 5.6.2012. zde