Spuštěny oficiální stránky Her VI. letní olympiády dětí a mláděže 2013

27.12.2012 20:51

LODM 2013Olympiáda dětí a mládeže České republiky (ODM) je republiková soutěž krajských reprezentací v kategoriích mladších a starších žáků a žákyň. Svým charakterem navozuje atmosféru opravdových olympijských her. Mladí účastníci tak nejsou ochuzeni o zapálení olympijského ohně, slavnostní ceremoniály, soužití v olympijské vesnici nebo složení olympijské přísahy.

ODM je projektem Českého olympijského výboru, který si ke spolupráci vybírá jako pořadatele jednotlivé kraje České republiky. Záštitu nad ODM převzala v květnu 2009 Asociace krajů České republiky.

Olympiády se odehrávají v dvouletých cyklech a střídá se jejich letní a zimní podoba. První ročník (letní) olympiády proběhl v roce 2003 v Pardubickém kraji. Zimní olympiáda dětí a mládeže měla premiéru v únoru roku 2004 a mladé sportovce hostil Středočeský kraj. ODM je největší sportovní akcí svého druhu u nás.

Kromě sportovních soutěží jsou pravidelně součástí ODM rovněž umělecké či vědomostní disciplíny, například výtvarná nebo fotografická soutěž apod.

Během olympiád se mladí sportovci pravidelně setkávají s celosvětově známými a úspěšnými sportovními osobnostmi. Účastníci uplynulých ODM si tak mohli popovídat například s Danou Zátopkovou, Imrichem Bugárem, Květou Jeriovou nebo Jiřím Raškou.

ODM našla postupně významnou podporu u hejtmanů krajů, kteří spolu se svými reprezentanty vysílají jako vedoucí výprav rovněž vynikající sportovce. V čele krajských výprav tak figurovali například Jiří Dopita, Vladimír Martinec, Martin Hosták nebo Pavel Nedvěd.