Nejmladší plavci z Chomutova získali v Litvínově 12 titulů oblastního přeborníka

11.11.2012 20:04

V sobotu 10. listopadu se 11-ti letí a mladší plavci plaveckého oddílu TJ Slavie Chomutov vypravili na Oblastní přebory 11ti letého a mladšího žactva do Litvínova. Pro 11ti leté a 10ti leté plavce to byly velmi důležité závody, jelikož se jednalo o jediné kvalifikační závody na Zimní poháry ČR, které se uskuteční 1. a 2. prosince pro 10ti leté plavce v Sokolově a pro 11ti leté plavce v Berouně.

Plavecké výpravě TJ Slavie se na Oblastních přeborech dařilo. V silné konkurenci 21 plaveckých klubů a 197 závodníků z Ústeckého a Libereckého kraje se našim plavcům podařilo vybojovat celkem 42 umístění na stupních vítězů. 14 umístění patřilo příčce bronzové, 16 příčce stříbrné a 12 příčce nejvyšší zlaté, která se honosí titulem oblastního přeborníka.

Mezi 11ti letými plavci jsme titul oblastního přeborníka nezískali. Nejlépe si z těchto plavců vedla Johanka Holá, která dokázala vybojovat tři stříbrné příčky v disciplínách 200m prsa, 100m polohový závod a 800m volný způsob. Dvakrát se dokázal prosadit Jiří Lisý ve svých nejsilnějších prsařských disciplínách, když dokázal vybojovat dvakrát stříbro. Jedno stříbro a jeden bronz si vyplaval také Josef Štemberk na tratích 100m motýl a 800m volný způsob. Stříbrný byl ještě Jakub Dohnanský na 200m znak. Po jedné bronzové příčce si vyplavali ještě Alexandra Bričová na 200m znak, Kristýna Dvořáčková na 400m volný způsob a Filip Kudláček na 100m znak, ten se ale z důvodu zranění nezúčastnil odpolední části závodů. Z 11ti letých plavců nás reprezentovala ještě Lucie Grussová, té se však žádnou z cenných příček obsadit nepodařilo.

Nejpočetnější obsazení jsme měli mezi 10ti letými plavci, ti také dokázali vybojovat nevíce medailových umístění. Jednoznačně nejúspěšnějším plavcem v této věkové skupině a především celé výpravy TJ Slavie Chomutov byl Filip Jezbera. Ten startoval v šesti disciplínách a hned v pěti z nich vybojoval titul oblastního přeborníka. Byly jimi 50m a 100m znak, 50m a 100m volný způsob a 100m polohový závod. Se stříbrem se musel spokojit na 200m polohový závod, kde Filipovi titul unikl o pouhých 1,9 vteřiny. Titulem trojnásobného oblastního přeborníka se může pyšnit také Karel Pěnkava, který zvítězil v disciplínách 50m prsa, 200m a 400m volný způsob. Stříbro přidal na 100m prsa. Dvě stříbra si domů odvezla Kamila Slabihoudová a to z disciplín 50m znak a 200m volný způsob. Kamila měla opět trochu smůlu, když obsadila hned třikrát pověstnou brambotrovou příčku na 100m prsa a 100m i 200m polohový závod. Stříbrná na 100m polohový závod a bronzová na 100m znak, 100m volný způsob a 200m polohový závod byla Eliška Dvořáková. Po dvou bronzových příčkách si odvezli ještě Alice Richtrová za 200m a 400m volný způsob a Ela Strašková za 50m a 100m motýl. Z 10ti letých plavců zůstali bez umístění na bednách Tereza Hošková, Michaela Malinová, Jakub Kindl, Matěj Kuchař a Martin Oharek.

Devítiletí a mladší plavci plavali v jedné společné kategorii. Také v této kategorii jsme měli želízko v ohni. Své kvality potvrdil Matěj Volf, když dokázal tři ze čtyř startů přetavit v titul oblastního přeborníka. Tituly získal v disciplínách 100m znak, 400m volný způsob a 200m polohový závod. Střbro přidal na 100m volný způsob. Na 400m volný způsob předvedl tak skvělý závod že dokázal svým časem 5:41,40 porazit i všechny 10ti i 11ti leté plavce a navíc překonat 13 let starý oddílový rekord Davida Hennlicha o neuvěřitelných 44,4 vteřiny. Jeden titul oblastního přeborníka dokázal vybojovat i náš nejmladší a teprve osmiletý závodník Karel Kaška na 50m znak, k němuž navíc přidal jednu bronzovou příčku na 100m polohový závod. Diplom za třetí příčku v této kategorii získal už jen Radek Jenček na 50m motýl. Na příčkách bez medailí se umístili Alena Pernetová, Tomáš Chalupa a Martin Soukup.

Na stupně vítězů se podařilo vystoupit také našim štafetám. Chlapecká A štafeta ve složení Volf, Jezbera, Lisý a Kudláček (nahrazený odpoledne Štemberkem), získala dvakrát stříbrnou příčku ve štafetovém závodě na 4x 50m polohový závod i 4x 50m volný způsob. Ve štafetovém závodě 4x 50m polohový závod získala dívčí A štafeta ve složení Slabihoudová, Richtrová, Dvořáková a Malinová stříbrnou příčku a B štafeta ve složení Bričová, Holá, Dvořáčková a Grussová příčku bronzovou.

Naši plavci předvedli na oblastních přeborech dobré výkony. Těm nejlepším se podařilo vybojovat cenná umístění na bednách a v mnoha případech i nová osobní maxima. Nová osobní maxima si dokázali vyplavat také mladší plavci i když to zatím na stupně vítězů třeba nebylo. 10ti a 11ti leté plavce čeká ještě velká tréninková dřina, aby naladili tu nejlepší formu na blížící se prosincové Zimní poháry ČR. Trenéři děkují všem plavcům za předvedené výkony a dobré chování v průběhu celých závodů.

 

Miroslav Volf, trenér TJ Slavie Chomutov

 

Celkové výsledky ke stažení zde

Výsledky plavců TJ Slavie Chomutov zde

Na fotogalerii ze závodů se můžete podívat zde

Fotogalerie v plném rozlišení (682MB) ke stažení zde

Informativní článek pro rodiče ze dne 6.11.2012. zde

Článek ze závodů také na serveru Novinky.cz