Kolumber s Veselou dvakrát zlatý

20.06.2012 07:55

          Na vůbec první měření sil celé České republiky se do Prostějova mezi 24 nejrychlejších plavců v dané disciplíně kvalifikovalo 5 chomutovských plavců ročníků narozených 2000. Z třech chlapců a dvou děvčat zazářili především Kristián Kolumber a Barbora Veselá, kteří vybojovali shodně po dvou zlatých medailích.

         U Kolumbera však nezůstalo jen u nich. Ale popořádku. Mladý talent si lepší začátek nemohl přát. Hned ve svém prvním startu potvrdil roli největšího favorita a s přehledem vyhrál v novém oddílovém rekordu. Po krátkém odpočinku se vrhnul za dalším zlatem, tentokráte na 100 metrů polohově. Jenže ani osobní rekord, kterým zároveň vytvořil nový oddílový rekord, nestačil na zlato a musel se tak smířit se stříbrnou medailí, která mu byla, jak se později ukázalo i na dalších polohovkách, souzená. I po polední přestávce na dvojnásobné trati tak získal stříbrnou medaili. Aby vyplnil zbytek odpoledne, plaval i 100 metrů znak. Skončil pátý, ale pouhou půl vteřinu za bronzovou medailí. V neděli si plaval dle očekávání pro své druhé zlato. Na 200 metrů prsa suverénně triumfoval a navíc překonal 12 let starý oddílový rekord Davida Hennlicha. Jeho poslední vystoupení na svém prvním celorepublikovém mistrovství zakončil závodem na 400 metrů polohově. Jak bylo předesíláno výše, i zde získal stříbrnou medaili. A to i přesto, že téměř o neuvěřitelných 20 vteřin překonal letitý chomutovský rekord Davida Hennlicha.

         I Barbora Veselá získala na obou prsařských distancích zlaté medaile. Na té kratší, stometrové, zaostala za vynikajícím oddílovým rekordem ze sedmdesátých let o pouhých 19 setin. Na té delší, dvousetmetrové, oddílový rekord již držela a v Prostějově ho ještě vylepšila. V ostatních disciplínách se na rozdíl od Kolumbera již neprosadila a skončila v polovině výsledkové listiny.

         Výraznějšího umístění pak dosáhla již jen Markéta Jenčková, která dvě šestá místa (50 a 400 metrů kraul) a jedno místo osmé (100 metrů kraul).

         Pro Jana Beránka a Josefa Valentu byla úspěchem již samotná kvalifikace mezi nejlepší plavce své kategorie.

 

         Vratislav Dvořák, TJ Slavie Chomutov

 

Celkové výsledky ke stažení zde
Výsledky plavců TJ Slavie Chomutov k nahlédnutí zde
Fo
togalerie ze závodů k prohlédnutí zde

Článek ze závodů také na serveru eChomutov.cz

Informativní článek pro rodiče ze dne 12.6.2012. zde